Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, znana ze swojego intensywnie słodkiego smaku. Jej liście są coraz częściej używane jako naturalny substytut cukru, zwłaszcza w diecie osób z cukrzycą. Czy stewia ma skutki uboczne? Czy jest zdrowsza od cukru? Przeczytaj artykuł aby się dowiedzieć.
Zobacz także: Jaką dietę stosować po kolonoskopii?
W artykule przeczytasz o:
- cukrze i jego spożyciu
- dostępnych alternatywach cukru
- stewii, skutkach ubocznych, kontrowersjach i wartościach zdrowotnych
Kilka słów o stewii
Stewia wywodzi się z Paragwaju i Brazylii. Warto wiedzieć, że nazwą tą operuje się nie tylko dla określenia słodzika, ale również samej rośliny. Stewia w swoich łodygach i liściach posiada glikozydy stewiolowe, związki chemiczne odpowiedzialne za słodki smak. Jest niemal 300 razy słodsza niż zwykły cukier. Cieszy się szczególną popularnością w Japonii, gdzie spożycie osiąga setki tysięcy ton rocznie.
Z uwagi na fakt, że ludzki organizm nie trawi glikozydów (rozkładane są dopiero w jelicie grubym i zużywane przez bakterie jelitowe) spożywanie stewii nie będzie mieć negatywnych konsekwencji dla naszej figury.
Stewia – skutki uboczne i kontrowersje
Stewia początkowo budziła obawy co do potencjalnego wpływu rakotwórczego i negatywnego oddziaływania na rozwój płodu. Jednakże badania kliniczne przeprowadzone kilka lat temu zdementowały te obawy, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że spożywanie stewii jest bezpieczne.
Stewia posiada dużo wartości zdrowotnych. Między innymi regeneracyjne działanie na trzustkę, obniżanie ciśnienia krwi, wspomaganie procesów trawiennych. Stosuje się ją również w celach leczniczych, takich jak walka z cukrzycą czy nadciśnieniem tętniczym.
Oczywiście, jak w przypadku każdego dobrodziejstwa natury warto pamiętać, że choć zdrowsza od cukru, stewia skutki uboczne ma. Choć nie jest uważana za niebezpieczną, to nadmierne jej spożywanie, z uwagi na zawarte w niej kwas szczawiowy i garbniki może doprowadzić do problemów z wchłanianiem żelaza i wapnia w organizmie. Komisja Europejska określiła maksymalną dzienną dawkę spożycia na 4 mg na kilogram masy ciała. Stewia może też wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i z tego powodu zaleca się informowanie lekarza o zamiarze jej spożywania.
Czy można hodować stewię w domu?
Stewia preferuje ciepłe, nasłonecznione lokalizacje, z temperaturą najlepiej utrzymaną w zakresie 15-20 stopni Celsjusza. Najlepiej rośnie w piaszczystej, dobrze drenowanej glebie o lekko kwaśnym lub neutralnym pH. Można ją z powodzeniem uprawiać w domu, na parapecie, balkonie, czy też w ogrodzie, gdzie często odnosi sukces. Jako bylina w klimacie umiarkowanym jest uprawiana jako roślina sezonowa, od wczesnego lata do jesieni, chociaż w warunkach domowych możliwa jest jej uprawa przez cały rok.
Wszędobylski cukier
Większość z nas lubi słodkości – często cukier towarzyszy nam od samego rana, kiedy wypijamy pierwszą kawę na rozbudzenie, przez różnorodne posiłki i przekąski w trakcie dnia, a skończywszy na wieczorze, kiedy np. zasiadamy przed laptopem do ulubionego serialu i wypijamy szklankę czegoś gazowanego lub słodzoną herbatę.
Współczesna żywność naszpikowana jest białym cukrem. Gdzie się nie udamy, a w szczególności sięgając po jedzenie typu „fast food”, aplikujemy do swojego ciała masę nadprogramowego cukru, którego organizm nie jest w stanie przerobić, a przy naszym z reguły mało intensywnym trybie życia, nie jest nam potrzebny w tak dużych ilościach. Cóż jednak zrobić, kiedy nie chcemy wyrzekać się tak lubianego smaku?
Alternatywy
Jakie są dostępne na rynku zamienniki cukru białego? Przede wszystkim miód – znany i używany w polskiej kuchni od stuleci – posiada nie tylko przyjemny słodki smak, ale również zawiera nieduże ilości składników mineralnych, takich jak np., wapń, fosfor, żelazo, itp.
Następnie należy wymienić przepyszny syrop klonowy, który nieodmiennie kojarzy się z Kanadą. Są też przyjazne dla układu pokarmowego słody zbożowe. Czy pochodzący z Meksyku syrop z agawy, który poza przyjazną dla człowieka fruktozą zawiera też inulinę – naturalny prebiotyk wspomagający florę układu pokarmowego.
Chyba wszyscy słyszeli o ksylitolu, który pozyskuje się z brzozy. Wspomaga on układ odpornościowy i ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
Naturalnym słodzikiem może być też syrop daktylowy lub charakterystyczna w smaku lukrecja. Względnie owoce suszone (zawierające też błonnik) albo stewia.
Treści prezentowane na stronie mają na celu poprawę komunikacji między Użytkownikiem a jego lekarzem i nie powinny zastępować tej relacji. Nasza strona służy jedynie celom informacyjno-edukacyjnym. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie zawartych tu informacji, zwłaszcza w dziedzinie medycyny lub innych dziedzin specjalistycznych, konieczna jest obowiązkowa konsultacja z lekarzem.
Źródło: Wikipedia.org