Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Jakie właściwości lecznicze ma jagoda kamczacka?

Zdrowie Data publikacji - 19 lipca 2023 Autor - Redakcja slonecznatlocznia.pl
jagoda kamczacka


Jagoda kamczacka odznacza się wieloma cennymi właściwościami, które wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Uprawa tej rośliny nie jest trudna, a owoce można wykorzystać w dżemach, sokach i przetworach. Jakie właściwości lecznicze ma jagoda kamczacka? Dlaczego warto regularnie sięgać po soki z tego owocu?

Jagoda kamczacka

Jest to krzew, który można łatwo pomylić z owocami borówki amerykańskiej. Jednak tutaj różnica wiąże się głównie z kształtem. Jagoda kamczacka odznacza się wydłużonym i okrągłym kształtem, osiągając długość 2-3 cm. Poza tym ciekawie prezentuje się fioletowoczarny kolor, który pokryty jest niebieskim nalotem. Wiciokrzew siny w naszym kraju rośnie bez żadnego problemu. Docenić trzeba fakt, że jest on odporny na zmienne warunki pogodowe i łatwy w uprawie. 

Właściwości lecznicze jagody kamczackiej

Jakie właściwości lecznicze ma jagoda kamczacka? To pytanie zadaje sobie każdy, kto zamierza skorzystać z dobrodziejstw tych owoców. Nie zapominajmy o tym, że jest to cenna roślina pełna minerałów i witamin. Owoce znane są od wieków w medycynie naturalnej Japonii, Chin i Rosji – są stosowane jako środek na wsparcie walki z chorobami układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego. W jagodzie kamczackiej znajdują się m.in. związki fenolowe, witaminy A, B, żelazo i cenne składniki odżywcze. Dzięki temu można liczyć na właściwości wzmacniające. 

Warto podkreślić, że owoce jagody kamczackiej aktywnie oddziałują na nasz organizm, co ma związek z minerałami i witaminami. Poza tym występują właściwości przeciwutleniające, które zapobiegają powstawaniu przewlekłych chorób. Witamina C zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych oraz wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Witamina A z kolei dobrze oddziałuje na wzrok, skórę i paznokcie. Jagoda kamczacka ma niezwykle interesujący smak słodko-kwaśny, z lekką goryczą. 

Prozdrowotne działanie

Jagoda kamczacka to bardzo dobry wybór dla każdego, kto cierpi na problemy układu sercowo-naczyniowego. Jakie właściwości warto docenić? Owoce te wspomagają walkę ze złym cholesterolem, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Jeśli wdrożymy jagodę kamczacką do codziennego jadłospisu, znacznie zmniejszymy także ryzyko miażdżycy i zawału. Ogromne znaczenie ma fakt, że jagoda kamczacka wykazuje antybakteryjne działanie. Naukowcy udowodnili, że pomaga zapobiegać stanom zapalanym organizmu, w tym reumatoidalnemu zapaleniu stawów. Owoce odznaczają się właściwościami odtruwającymi, co oznacza, że wspomagają proces oczyszczania organizmu człowieka. 

Sok z jagody kamczackiej

Jak spożywać jagodę kamczacką? Można ją jeść prosto z krzaka lub po przetworzeniu. W letnim okresie posłuży nam jako dodatek do jogurtów, kaszek i innych słodkich dań. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku robienia różnych przetworów. Słodko-kwaśny smak sprawia, że uzyskujemy pyszny sok z jagody kamczackiej, konfiturę lub dżem. Pamiętajmy o tym, że tłoczenie soku na zimno z jagody kamczackiej zapewnia otrzymanie produktu świetnej jakości, który zachowuje wszelkie najważniejsze wartości odżywcze. Ważne jest, aby sok przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętej (najlepiej szklanej) butelce. Należy go spożyć w ciągu kilku dni po otwarciu. 

Pyszne owoce jagody kamczackiej są doceniane na całym świecie. Z ich pomocą stworzymy wyjątkowe przetwory i soki, które warto wdrożyć do codziennej diety. Jest to związane z faktem, że jagoda kamczacka wykazuje wiele wartości odżywczych, dobrze oddziałujących na nasz organizm. Lecznicze właściwości są znane już od setek lat, dlatego warto po nie sięgać.  

Redakcja slonecznatlocznia.pl

Redakcja slonecznatlocznia to zespoł specjalistów w dziedzinie zdrowia, mody i urody. Dowiedz się więcej o najnowszych trendach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?