Prosta sałatka z pomidorami, ogórkami, serem feta i oliwą to posiłek pochodzący z Grecji, który obecnie jest popularny na stołach wielu zakątków świata. Przygotowanie sałatki greckiej jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu, a zawarte w niej warzywa i oliwa są źródłem cennych składników odżywczych. Jak ją przyrządzić?
W tym artykule przeczytasz:
- Kiedy podawać sałatkę grecką?
- Jak w łatwy sposób przygotować sałatkę grecką?
- Jakie składniki odżywcze można znaleźć w składnikach klasycznej sałatki greckiej?
Sałatka grecka, czyli sposób na smaczną przekąskę na wiele okazji
Lekka sałatka grecka jest serwowana zarówno jako przekąska i dodatek do dań głównych, jak i osobny posiłek, np. w formie kolacji. Świetnie sprawdzi się również w ramach poczęstunku dla gości czy szybkiego lunchu na wynos. Sałatkę grecką najlepiej podawać świeżą, zaraz po przygotowaniu. Dzięki temu niskokaloryczny posiłek dostarczy wielu witamin.
Jak przyrządzić sałatkę grecką?
Do przyrządzenia sałatki potrzebne jest jedynie kilka składników. Są to: pomidory, ogórek, słodka papryka, czerwona cebula, ciemne oliwki i ser feta. Niezbędny będzie również sos do sałatki greckiej, który składa się z octu winnego, czosnku, oliwy, soku z cytryny, suszonego oregano oraz soli i pieprzu do smaku.
Przygotowanie sałatki rozpoczyna się od dokładnego umycia warzyw. Następnie pomidory, ogórki oraz paprykę należy pokroić w kostkę i wymieszać z czerwoną cebulą posiekaną na drobne plasterki. Następnym krokiem jest dodanie czarnych oliwek. Do całości dorzuca się pokrojony w kostkę grecki ser feta.
Na końcu należy przyrządzić sos, czyli wymieszać ze sobą łyżkę octu winnego, dwie łyżki oliwy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość doprawia się oregano oraz solą i pieprzem. Proporcje składników na sos można modyfikować według własnych preferencji i dostosowywać do ilości warzyw.
Sałatka grecka a witaminy i inne składniki odżywcze
Szybki, kolorowy posiłek to źródło cennych składników odżywczych, które znajdują się zarówno w warzywach, jak i w sosie z oliwą, czosnkiem i suszonymi ziołami. Do przygotowania sałatki najlepiej wykorzystać świeże warzywa, klasyczny, grecki ser oraz wysokiej jakości oliwę.
Jednym z podstawowych elementów sałatki są pomidory, czyli warzywa bogate m.in. w likopen o działaniu przeciwutleniającym, witaminę C i błonnik. Witaminę C można znaleźć również w czerwonej papryce, która oprócz tego jest źródłem witamin A, E oraz tych z grupy B.
Z kolei świeży, zielony ogórek kryje w sobie m.in. witaminy K, C, E i A, witaminy z grupy B, a także żelazo, magnez, potas i kwas foliowy. Warto podkreślić również wartości odżywcze oliwy. Znajdują się w niej cenne kwasy tłuszczowe (m.in. kwas oleinowy), witaminy E i K.
Sałatka grecka to świetny pomysł na lekki posiłek w okresie letnim. Warto wykorzystać do jej przygotowania warzywa z własnego ogródka oraz grecką fetę wysokiej jakości i oliwę z pierwszego tłoczenia.